Recept na bramborový koláč
Ingredience
- 1,5 kg brambor
- 1 PL másla
- 0,2 l mléka
- Strouhanka na vysypání zapékací misky
- 0,5 kg zelenina- mrkev petržel, brokolice, zelené fazolky, rajčata, papriky (podle ročního období v zimě může být i mražená)
- 2 Cibule
- 0,7 kg mletého masa 0,2 l zeleninový vývar
- 1 KL Koření dle chuti (pepř, tymian, mletá paprika)
- Olej řepkový
- 1-2 PL Dýňového pesta
- sůl
Postup
Brambory očistíme ,umyjeme a osolené dáme vařit. Mezitím si očistíme zeleninu a na drobno ji nakrájíme.
V kastrolu zpěníme na oleji nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, osolíme, přidáme koření, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme. Protože nejlepší recepty jsou takové, při kterých je málo nádobí na mytí, před koncem dušení přidáme nakrájenou zeleninu. Mírně dusíme, případně dochutíme solí.
Uvařené brambory slijeme. Přidáme máslo, rozšťoucháme a při tom přiléváme teplé mléko dokud není kaše krémová.
Zapékací misku vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Polovinu bramborové kaše dáme na dno zapékací misky. Uhladíme. Další vrstvu přidáme dušené maso, na to přidáme vrstvu dušené zeleniny. Druhou polovinu bramborové kaše rozmícháme s dýňovým pestem dle chuti 1-2 PL, kaši navršíme na zeleninu, uhladíme. Dáme na 180°C vyhřáté trouby zapéct na cca 10 minut. Každá trouba peče jinak, takže dokud se nevytvoří krustička.
Můžeme podávat teplé jako hlavní chod, nebo studené jako bramborový koláč na svačinu.